Artnit

Četvrtak, 01 Oktobar 2020 10:31

Frederik Lejton - Atleta se rve sa pitonom Istaknut

Engleski slikar i vajar Frederik Lejton bio je pionir onoga što je u Velikoj Britaniji postalo poznato kao pokret “nova skulptura“. Ovaj pristup osvrnuo se na klasičnu skulpturu fokusirajući se na naturalizam tela pažljivim modeliranjem površine. Bronzani akt u prirodnoj veličini Atleta se rve sa pitonom iz 1877. godine bila je prva od izloženih skulptura Lejtona, koje su predstavljale relativno kasno, ali izuzetno uticajno kretanje u taj medijum i smatrana je začetkom savremenog britanskog vajarstva. Danas se ova skulptura nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Frederik Lejton je kompoziciju zamislio radeći na skulpturalnim maketama za figure u svom procesnom slikanju slike Dafneforija. Skulptura Atleta se rve sa pitonom je osmišljena spiralno, tako da se u krugu mora posmatrati iz različitih uglova. Preterana spiralna kompozicija zbunjuje bilo koji pojedinačni pogled na skulpturu. Njome je Lejton razvio atletu kao izjavu o svojstvima skulpture koja se razlikuju od onih sa slika, a kompozicija podstiče vremenski i cirkambulatorno doživljaj rada kao sredstva za isticanje skulpturalne fizikalnosti i trodimenzionalnosti.

Skulptura Atleta se rve sa pitonom prikazuje dramatičan prizor života i smrti, sa klasično proporcionalnim nagim muškarcem koji se rve sa velikom zmijom. Mišićav atleta okrunjen vencem stoji sa razdvojenim nogama, desnom rukom drži glavu pitona, dok levom rukom hvata njegovo telo za leđa. Piton je bacio dve zavojnice oko levog bedra atlete, a njegovo telo se čvrsto umotava oko udova i torza atlete, usta su mu otvorena kao da šišti protiv svog protivnika u naletu smrti dok se guši.

Pročitano 1382 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Frederik Lejton - Atleta se rve sa pitonom