Artnit

Petak, 28 Februar 2020 11:37

Žan Luj Ernest Mesonije - Putnik Istaknut

Tek nakon smrti francuskog klasicističkog vajara i slikara Žana Luja Ernesta Mesonijea, tokom dve posthumne izložbe 1893. godine, javnost je otkrila njegov rad kao vajara. Očigledno je počeo da modeluje oko 1840. godine za pripremu svojih slika i skulpturu je uvek smatrao delom procesa slikanja. Statueta Putnika koju je modelovao između 1878. i 1890. godine je verovatno najpoznatija od svih statueta koje je modelovao i nekoliko njegovih slika, naslikanih između 1879. i 1885. godine reprodukovalo je ovog Putnika. Danas se ova statueta nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Statueta Putnika visine 47.8 cm, širine 60 cm i prečnika 39.5 cm je napravljena od voska, tkanine i kože. Model je impresivan zbog pokušaja verizma, koji se vidi u upotrebi pravog materijala za kaput i minijaturnih kožnih uzdi. Snažno modelovanje konja, napete linije konjskih nogu i čovekov trup pojačavaju njen intenzitet.

Nije sasvim jasno šta statueta Putnika predstavlja. Ipak, statueta je očigledno deo pripreme Žana Luja Ernesta Mesonijea za ciklus slika o Napoleonskim temama. Iako se ne može povezati sa određenom slikom, čini se da se ovaj jahač ukočen nad konjskim vratom bori protiv vetra i udara kiše.

Pročitano 2289 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Žan Luj Ernest Mesonije - Putnik