Artnit

Četvrtak, 12 Decembar 2019 10:58

Henri Mur - Forme skulptura zasnovane na slobodnim asocijacijama na organske oblike Istaknut

Fotografija Henrija Mura u njegovom ateljeu iz oko 1969. godine Fotografija Henrija Mura u njegovom ateljeu iz oko 1969. godine

Sve što je oblikovao Henri Mur, jedan od najvećih vajara XX veka izrastalo je iz duha materije od koje je lik sazdan. Tako su kamen, drvo, glina i metal imali svoju sopstvenu i osobenu suštinu koja je uslovljavala oblik. Tokom vajanja oslanjao se na materijale koje je nalazio u prirodi, kao što su kosti, kamenje i šljunak, školjke ili komadi drveta. Sakupljao ih je u svom ateljeu i čuvao na policama. O tome piše u svom eseju Cilj vajara.

Kada govori o materijalima za vajanje Henri Mur ističe: "Svaka građa ima svoje osobenosti. Samo ukoliko je vajar neposredno obrađuje i s njom stupa u aktivan odnos, uzeće ona učešća u obrazovanju jedne zamisli. Kamen, na primer, tvrd je i zbijen, zato ga ne bi trebalo krivotvorenjem pretvoriti u meku put, ne bi ga trebalo na silu prebaciti u oblasti koje su strane njegovoj strukturi i koje mu oduzimaju snagu. Kamen treba da sačuva osobinu tvrdoće i zbijenosti, osobinu svega što je kameno."

Henri Mur piše o svom interesovanju za ljudske figure koje je povezano sa prirodom: "Najdublje me zanima ljudski lik, ali zakonitosti oblika i ritma otkrivao sam i dok sam proučavao tvorevine prirode, kao što su šljunak, stene, kosti, drveće, biljke itd. Šljunak i stene predočavaju način na koji priroda obrađuje kamen. Gladak šljunak, morskim talasima ispran šljunak, pokazuje kako se brusi, trlja i riba kamen, on sadrži načela asimetrije. Stene pokazuju kako se kamen seče i komada, i one imaju reckav, nemiran ritam bloka. Kosti poseduju čudesnu strukturalnu snagu i tvrdu zategnutost oblika, tanane prelaze od jednoga oblika ka drugome i veliku raznolikost u svojim delovima."

Iz eseja Cilj vajara

Pročitano 1726 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Henri Mur - Forme skulptura zasnovane na slobodnim asocijacijama na organske oblike