Artnit

Sreda, 11 Decembar 2019 11:18

Henri Mur - Ptica korpa Istaknut

Skulptura Ptica korpa iz 1939. godine predstavlja hibridnost stilova Henrija Mura. Biomorfna krivina spoljašnje ljuske skulpture sugeriše naturalizam, dok ugaone linije oblikovane žicama naglašavaju konstruktivistički elemenat. Ime skulpture odjekuje unutrašnjim prostorom koji je definisan nizom u kome se nalazi lik ptice. Danas se ova skulptura nalazi u Fondaciji Henri Mur u malom selu Peri Grin u Hertfordširu.

Skulptura Ptica korpa je napravljena od egzotičnog zapadno indijskog tvrdog drveta, poznatom pod imenom drvo života (Lignum vitae). Masovni deo skulpture je u boji mahagonija, a žice u odeljcima su plave i crvene boje. Skulptura je nalik na posudu ovalnog oblika sa drškom u sredini i dve uzlazne strane. U sredini posude postoji elemenat koji neki žice prolaze kroz povezivanje jedne uzlazne strane sa drugom. Između materijala od kojeg su izrađene žice i mase skulpture postoji kontrast. Čini se da žice naglašavaju prostor oko figure i stvaraju zaštitu, ali omogućuvaju posmatraču da i dalje može videti kroz tvrdu masu skulpture.

Pretpostavlja se da je uticaj na skulpturu Ptica korpa mogao da potiče od nezapadnjačke umetnosti, naročito od bubnjeva koji su pravljeni na okeanskom ostrvu Nova Irska. Međutim, ona takođe pokazuje način na koji je Henri Mur kombinovao aspekte nadrealizma i konstruktivizma u tridesetim godinama XX veka, jer biomorfna forma skulptura očigledno potiče od prvog, dok geometrija žica može proizlaziti iz drugog. Skulptura takođe ukazuje na interesovanje Henrija Mura za otvorene i zatvorene forme.

Pročitano 1719 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Henri Mur - Ptica korpa