Artnit

Petak, 02 Avgust 2019 10:11

Emil Antoan Burdel - Ludvig van Betoven Istaknut

Kao inkarnacija romantičarskog genija, Ludvig van Betoven je inspirisao brojne umetnike. Legenda kaže da je francuski vajar i pedagog Emil Antoan Burdel kao mladić, prelistavajući knjigu o kompozitoru bio pogođen njegovom fizičkom sličnošću s njim. Počeo je da sluša Betovenovu muziku i rekao: "... svaki vapaj ovog gluvog čoveka koji je slušao Boga je udario ravno u moju dušu." Između 1887. i 1929. godine, stvorio je 45 skulptura i mnoge crteže, pastele i akvarele Ludviga van Betovena. Bista Ludviga van Betovena iz 1903. godine se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Iako je divljenje Emila Antoana Burdela prema Ludvigu van Betovenu bilo veliko kao divljenje koje su pokazali nemački kasni romantičari, njegov stil je potpuno drugačiji od načina na koji su nemački umetnici prikazivali ovog kompozitora. Raniji radovi Burdela koji prikazuju Betovena nastali krajem 1880-ih godina izgledali su prilično tradicionalno, a oni nastali nakon 1901. godine grublji i uznemirujući. Burdel nije više bio zainteresovan za stvaranje Betovenovog realističkog izgleda, već za monumentalni prikaz kompozitora, izražavajući patos, tragediju i herojsku strast. Da bi se postigao ovaj efekat, Burdel je koristio slobodne forme pune energičnog pokreta. U svojoj ekspresivnosti i strasti, ove forme podsećaju na radove Ogista Rodena.

Bista iz 1903. godine od bronze visine 68 cm, širine 34 cm i prečnika 35 cm prikazuje Ludviga van Betovena sa ozbiljnim, introvertnim izrazom lica i ima tragove uticaja Ogista Rodena, ali je pojednostavljena na način koji ukazuje na umetnikovu novu orijentaciju. Razbarušena kosa oko njegove glave je prva indikacija ekstremnih, neravnih oblika sledećih varijacija.

Pročitano 2101 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Emil Antoan Burdel - Ludvig van Betoven