Artnit

Utorak, 07 Maj 2019 10:19

Jakob Epstajn - Albert Ajnštajn Istaknut

Fotografija Alberta Ajnštajna i Jakoba Epstajna Fotografija Alberta Ajnštajna i Jakoba Epstajna

Albert Ajnštajn je 11. septembra 1933. godine stigao u Englesku kao izbeglica, izbegavajući progon nacista i smešten je u tajni izbeglički kamp u blizini Kromera na obali Norfolka. On je tokom ovog kratkog boravka pozirao za bistu britanskom vajaru Jakobu Epstajnu koji ju je modelovao za nedelju dana. Ova bista predstavlja izvanredan primer Epstajnove "portretizacije slavnih" i danas se nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Albert Ajnštajn je najgrublji i najimpresionističkiji od svih portreta Jakoba Epstajna. Intenzivni kontrasti tamnog i svetlog i duboko razbijene površine, u kojoj je svaki fragment gline primetno vidljiv rezultira vajarskim impastom.

Albert Ajnštajn je svako jutro pozirao dva sata u skučenoj kolibi. Jakob Epstajn se kasnije prisetio: "Ajnštajn je bio vrlo udobno obučen u pulover sa svojom neobuzdanom kosom koja lebdi na vetru. Njegov pogled sadržavao je mešavinu humanog, duhovitog i dubokog. To je bila kombinacija koja me je oduševila. On je ličio na starog Rembranta." Ajnštajn je zabavljao vajara svirajući klavir ili violinu tokom pauze u poziranju.

Jakob Epstajn je izjavio da je poželeo da bista uhvati Ajnštajnov smisao za humor i neobuzdanu kosu, kao i njegovu duboku posvećenost humanizmu. O bisti je Epstajn napisao u komentaru koji opisuje njegovo razmišljanje o portretnom oblikovanju: "To je gruba površina koja daje lik i sličnost licu." Epstajn više nikada nije radio sa takvom vajarskom slobodom i energijom, koja izvlači i humanu inteligenciju lica i "raspuštenu kosu koja lebdi na vetru" po kojoj je Ajnštajn postao poznat.

Pročitano 513 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Jakob Epstajn - Albert Ajnštajn