Artnit

Petak, 19 April 2019 10:43

Verkor - Francuska nije zemlja kao druge Istaknut

Dijego Rivera - Notr Dam u Parizu Dijego Rivera - Notr Dam u Parizu

I na onim drumovima ne mogu da te zamislim drukčije nego umornog, kako odmotavaš, dan za danom, dugi lanac svoga trpljenja. Sam si mi govorio o tome: “Bilo je teško“, pričao si mi, “sa onom tvojom teškoćom izražavanja koja se pretvarala u čudan lakonizam. Bilo je teško, ali... Igo!“ I sve mi je bilo jasno. Jer ono što ti je davalo snagu u teškom i napornom iskušenju bilo je isto ono što je održavalo krstaše, satrvene od umora: ljubav, vera - i sveci.

Ali, pored toga, bila je to i unapred obećana divota Jerusalima. Za Tomasa bila je to opčinjenost onim Parizom koji se preliva čovečnošću i starinom, onim kamenjem i onim ulicama i onim čuvenim četvrtima koje su živele u romanima Dime, Balzaka i Evžena Sija.

Cerebralna ljubav? Nemojte me gnjaviti sa tom glupošću. Zar možete da kažete da je ljubav koja je gonila one prostodušne gomile ka Hristovom grobu bila cerebralna? I zar mislite da se drukčije može voleti Francuska? Francuska nije zemlja kao druge. To nije zemlja koju čovek voli samo zato što je imao sreću, zasluženu ili ne, da se u njoj rodi. Francuska se ne voli samo zbog životinjske privezanosti svome logu, ili starogermanske vezanosti za hordu. Nju čovek može voleti samo onom verom koju gaji hrišćanin prema svome Spasitelju. Ako me ne možete razumeti, ja vas onda samo žalim.

Iz pripovetke Put ka zvezdi

Pročitano 2541 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Verkor - Francuska nije zemlja kao druge