Artnit

Četvrtak, 21 Februar 2019 11:24

Antonio Kanova - Bista Napoleona Istaknut

Francuska invazija Rima 1798. godine je poslala najslavnijeg neoklasičnog umetnika u Evropi Antonija Kanovu na sever. Na papin podsticaj je 1802. godine prihvatio poziv Napoleona Bonaparte da ode u Pariz da bi kreirao model njegovog poprsja pre nego što se vrati u Rim da bi dovršio celu statuu. 1806. godine je završio monumentalnu statuu Napoleona kao Marsa mirotvorca, iz koje je oko 1808-1814. godine izveo bistu, koja je postala jedna od važnih zvaničnih slika Napoleona. Ova bista se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Antonio Kanova je izveo bistu Napoleona iz njegove ogromne mermerne statue. Veličina, kompozicija i skraćivanje poprsja proističu sa figure pune dužine. Stvorena je idealna slika vojnog komandanta, koji je upravo započeo svoje osvajanje Evrope. Istaknuta je njegova unutrašnja snaga, a glatko polirana, besprekorno čista površina mermera stvara osećaj udaljenosti, odvojenosti od vremena.

Brojni primeri Napoleonove biste u prirodnoj veličini su bili rasprostranjeni širom Evrope. To je zapravo bio Kanovin model koji je reprodukovan u mermeru i bronzi izvan rimske radionice tokom života Antonija Kanove.

Pročitano 3328 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Bista Napoleona