Odštampajte ovu stranicu
Subota, 16 Februar 2019 11:23

Mikelanđelo Buonaroti - Pobunjeni rob Istaknut

Papa Julije II poziva Mikelanđela Buonarotija 1506. godine u Rim i daje mu zadatak da izradi nacrt i izvede njegovu grobnicu. Za grobnicu Julija II, Mikelanđelo radi i grupu Robova od 1513. do 1536. godine, od kojih su dva najpoznatija Pobunjeni rob iz 1513. godine i Umirući rob nastao između 1513. i 1516. godine. Ostale robove je Mikelanđelo samo delimično isklesao, ostali su nedovršeni, i dalje zarobljeni u bloku mermera. Statua Pobunjenog roba danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Mermerna statua Pobunjenog roba je visoka 2,15 metara. Ona prikazuje čoveka koji stoji sa većinom svoje težine na jednoj nozi, dok pokušava da se oslobodi okova koji mu drže ruke iza njegovih leđa, iskrivljujući mu torzo i uvijajući glavu. Ova precizna poza mu daje snažniju pojavu, prenosi kretanje i emocije i stvara utisak, koji doprinosi prostornom izgledu statue, tako da izgleda da se ona okreće prema posmatraču, uzdignutih ramena i kolena.

Statua Pobunjenog roba je gruba i njeno se čitavo telo čini angažovanim u nasilnoj borbi. Ova figura izgleda namučeno, a njene forme su izgubile otpornost mladosti. Lice je nedovršeno, ono je manje zanimalo Mikelanđela Buonarotija nego telo. Sa svojim uvijanjem unazad i valovitim talasastim očima, figura podseća na antičku vajarsku grupu Laokon i njegovi sinovi, ali usta su zatvorena.

Pročitano 3822 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci