Artnit

Petak, 21 Septembar 2018 10:18

Vile Valgren - Tuga Istaknut

Kao i mnogi nordijski umetnici, finski vajar Vile Valgren nalazi inspiraciju u finskom narodnom epu Kalevala, sastavljenom od popularnih pesama, koje je prikupio i sistematizovao doktor i filolog Elijas Lonro u periodu od 1828. do 1835. godine. Ep ima 50 pevanja, takozvanih runa, a reljef Tuga koji je uradio Vile Valgren oko 1893. godine se odnosi na rune 3 i 4. Danas se ovaj reljef nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Inspiracija za reljef Tuga je priča o pevaču i čudotvorcu Vainamoinenu, sinu boginje Ilmatar, koga je izazvao Joukahainen. Da bi spasao svoj život pretučeni Joukahainen je bio prisiljen da obeća Vainamoinenu ruku svoje sestre, Aino. Izbezumljena od boli i ne želeći da se uda, Aino se davi u moru, gde se pretvara u ribu.

Vile Valgren je urezao žensku figuru u veoma plitkom reljefu iz bloka krečnjaka, koji je potom pokrio polihromom u pastelnim tonovima na plavoj pozadini. Tretman lepršave kose devojke imitira talase mora. Prikazana metamorfoza koja predstavlja potresno samoubistvo postaje upečatljiv dekorativni motiv.

Pročitano 117 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vile Valgren - Tuga