Artnit

Nedelja, 05 Avgust 2018 10:27

Dobri vojnik Švejk - Putim Istaknut

Najpoznatiji rad češkog pisca Jaroslava Hašeka i verovatno najpoznatije delo češke književnosti je nezavršeni satirični roman Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, što prevedeno na srpski jezik znači Avanture dobrog vojnika Švejka tokom svetskog rata ili poznatije kao Dobri vojnik Švejk. Ovaj roman je objavljen 1923. godine, a statua Jozefa Švejka postavljena je 23. avgusta 2014. godine, tokom tradicionalnog festivala na lokalnom kamenom mostu u Putimu, selu u okrugu Pisek u Južnočeškom kraju u Češkoj.

Jaroslav Hašek prikazuje Jozefa Švejka u romanu kao oličenje bespomoćnog čoveka koji u poremećenom svetu budala i idiota, čim je uvideo da je drugačije nemoguće preživeti, odlučuje da i sam postane jedan od njih. Jedno poglavlje romana opisuje kako se Švejk u Putimu susreo sa lokalnim žandarmerijskim oficirom, koji je stalno pijan i koji pogrešno misli da je Švejk ruski špijun.

Bronzanu statuu Dobrog vojnika Švejka modelovao je vajar František Svatek. Ona je nalik na ilustracije praškog karikaturiste i ilustratora Jozefa Lada. Visoka je preko 170 santimetara, težine skoro 200 kilograma i prikazuje Jozefa Švejka u vojnoj uniformi koji kao da je krenuo lagano napred da bi salutirao uz blentavi osmeh.

Pročitano 2375 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dobri vojnik Švejk - Putim