Artnit

Ponedeljak, 28 Maj 2018 10:33

Antonio Kanova - Kupidon i Psiha Istaknut

Mit o Kupidonu i Psihi bio je popularna tema u neoklasičnom periodu u umetnosti. Italijanski vajar, slikar i arhitekta Antonio Kanova je izvajao mnoge verzije ove teme, a većina je bila od terakote. Ali, je takođe izvajao neke lepe mermerne grupe, od kojih su dve u muzeju Luvr u Parizu: Kupidon i Psiha iz 1797. i Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem iz 1793. godine.

Grupa Kupidon i Psiha sastoji se od dve figure koje stoje i visoka je oko 145 santimetara. Ljubav između ova dva lika predstavljena je jednostavno, donekle naivno svojom kontemplacijom leptira. Grupa stoji na visokom cilindričnom pijedastalu ukrašenom vencima cveća i leptira. Gornji deo osnove može se okrenuti ručkom koja se i danas može videti, ali je sada blokirana zbog zaštite grupe.

Kupidon je potpuno nag. Psiha je obavijena mekanom draperijom u donjem delu tela i sa Kupidonovom rukom oko ramena. Ona podiže levu ruku da bi nežno postavila leptira Kupidonu na dlan. Kod starih Grka leptir je bio simbol duše i na taj način Psiha kao da nudi celu svoju dušu voljenom Kupidonu.

Pročitano 2546 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Novembar 2018 12:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Kupidon i Psiha