Artnit

Četvrtak, 12 April 2018 10:35

Majmun posuda Istaknut

Drevni Meksikanci su koristili mnoge vrste kamena za pravljenje ritualnih i raskošnih predmeta. Tokom procvata Teotivakana, jednog od dva najveća grada pretkolumbovske Amerike u prvoj polovini prvog milenijuma nove ere, oniks mermer koji je bio poznat kao tecali se prvenstveno koristio za rezbarenje maski. Vekovima kasnije, verovatno kao rezultat poboljšanih veština rezbarenja, umetnici su bili u stanju da stvore iz njega posude nalik na izuzetne figure kao što je Majmun posuda, koja potiče iz X-XIII veka i pripada kulturi Miksteci. Danas se ova posuda nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

Česta tema posuda je majmun koji drži svoj rep iznad glave. Funkcija ili značenje ovih prikaza nisu poznati, iako majmuni karakterišu mitove stvaranja Maja i Asteka i percipirani su kao tvorci performativnih i vizuelnih umetnosti. Neki smatraju da su prikazivani zbog zabavnog ponašanja.

Majmun posuda je visine 19.1 cm, širine 12.7 cm i prečnika 14 cm. Napravljena je od oniks mermera, pirita i školjke. Posuda zadržava svoju globalnu formu majmuna udove, glavu i rep koji se od nje izdužuje. Unutrašnjost posude bila je teška i šuplja bez cevastih rupa, verovatno od bambusa, a potom je glatko polirana. Izražene oči i zubi su ukrašeni školjkom i vulkanskim staklom, opsidijanom.

Pročitano 2212 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2019 10:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Majmun posuda