Odštampajte ovu stranicu
Subota, 24 Februar 2018 11:45

Statua ženske figure Istaknut

Statue od keramike su često bile deo opreme za sahranu posebno od Srednjeg egipatskog kraljevstva. Njima su predstavljani muškarci, žene, ali i životinje i biljke i varirale su u boji od tamne do svetlozelene i plave. Statua ženske figure, koja se danas nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku pripada periodu Srednjeg egipatskog kraljevstva, kasne XII ili rane XIII dinastije.

Statua ženske figure u dominantnoj plavoj boji visoka je 12,7 santimetara. Njoj nedostaju donji delovi nogu i ima detaljne zlatne tetovaže po celom telu. Opasana je sa morskim mekušcem u obliku školjke, a duga ogrlica joj prelazi preko grudi. Kosa je raspoređena u takozvanom Hator stilu, koji se vezuje za egipatsku boginju ljubavi, muzike i sreće Hator. Dva gusta uvojka sa zakrivljenim krajevima padaju napred preko ramena figure.

Statue ženske figure su se u prošlosti nazivale "konkubine". Danas se shvataju u opštem smislu kao predstavljanje života koje daje ženama moć seksualne privlačnosti i rođenja, moći od kojih mrtvi mogu dobiti novi život.

Pročitano 2417 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Januar 2020 11:34
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci