Artnit

Sreda, 21 Februar 2018 11:15

Bik sa Vol strita - Njujork Istaknut

Čuvena bronzana skulptura bika američkog vajara italijanskog porekla Artura di Modike, poznata i po nazivima Ulični bik i Punjeni bik postavljena je u centru njujorške poslovne četvrti Vol strit 1989. godine, a kasnije i u druge dve verzije u Šangaju i Amsterdamu. Skulptura je jedan od najpopularnijih simbola Njujorka i Vol strita i uglavnom se tumači kao spomenik agresivnom finansijskom optimizmu i ekonomskom prosperitetu.

Skulptura bika je visoka 3,4 m, duga 4,9 m, a teška 3,200 kg. Ogromna skulptura prikazuje bika koji stoji, pognute glave na jednu stranu, sa velikim očima, nozdrvama koje se šire i otvorenim ustima. Bronzana boja i tvrda, metalna tekstura površine skulpture naglašava njegovu brutalnu silu. Izgled bika odaje moć i snagu i ukazuje slikovito da je besan i spreman za napad. Svi njegovi mišići su napeti, rep je zakrivljen poput biča, a dugi, oštri rogovi kao da ističu da mogu da proburaze i da se ne bi trebali igrati sa njim.

Danas je skulptura bika popularna turistička destinacija koja privlači hiljade ljudi dnevno, kao i "jedna od najpoznatijih slika Njujorka" i "ikona Vol strita". Urbana legenda kaže da trljanje nosa, rogova i bika donosi sreću.

Pročitano 3912 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Bik sa Vol strita - Njujork