Artnit

Utorak, 20 Februar 2018 11:39

Henri Mur - Ovca Istaknut

Ovca je skulptura koju je Henri Mur modelovao u tri veličine od 1969. do 1972. godine, počevši 1969. godine sa maketom veličine 14 cm modelovanom u gipsu, a potom modelovanoj u bronzanu i proširenu 1971. godine na 142 cm u radnom modelu u gipsu i na kraju modelovanoj u bronzi i visokoj 570 cm. Četiri skulpture nalaze se u Fondaciji Henri Mur u malom selu Peri Grin u Hertfordširu, u Cirihu, u Kanzas Sitiju i u Vrtu skulpture Donald M. Kendal u Njujorku.

Inspirisan gledanjem ovaca na poljima ispred njegovih prozora u Peri Grinu u Hertfordširu, Henri Mur je uradio mnoge njihove skice. Ovce je opisao kao "prilično bezoblične kugle vune, sa glavom i četiri noge". Ali, ubrzo je počeo da shvata da je ispod te vune bilo telo koje se kretalo na svoj način i da je svaka ovca imala svoj lični karakter.

Skulptura Ovce obuhvata dva oblika, koji predstavljaju dve odrasle ovce ili ovcu sa jagnjetom. Henri Mur je kasnije napisao: "Skulptura je u dve srodne forme: jedna je čvrsta i pasivna, čvrsto se naslanja na tlo i snažno otporna - drugi oblik, malo veći i aktivniji i snažniji, ali ipak se naslanja na donju formu, za podršku." Kada je postavio bronzanu skulpturu na polju u Peri Grinu, bio je zadovoljan što će se ispod nje zagrejati ovce ili je zagrebati.

Pročitano 2712 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Novembar 2019 11:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Henri Mur - Ovca