Artnit

Petak, 16 Februar 2018 11:44

Keli zamak - Malezija Istaknut

Keli zamak u Maleziji je počeo da gradi škotski plantažer Vilijam Keli Smit 1915. godine, prema nekima kao poklon za svoju ženu Agnes Smit ili kuću za svog sina Entonija koji se rodio te godine. Ovaj zamak je trebalo da bude i centar druženja bogatih kolonijalnih plantažera i administratora. Pošto je na poslovnom putu Smit dobio upalu pluća i umro ubrzo nakon toga u decembru 1926. godine, zamak nikada nije završen. Ovaj zamak je obnovljen i danas simboliše pionirski duh ranih kolonijalista i romantičnu prošlost i čak kruže priče i da je uklet.

Na izgradnji Keli zamka je bilo angažovano 70 radnika, uglavnom iz Madrasa iz Južne Indije. Tokom perioda izgradnje izbila je misteriozna bolest i izazvala smrt mnogih zaposlenih. Vilijamu Smitu je rečeno da mora izgraditi hram kako bi se smirili bogovi. Zbog toga je on izgradio hinduistički hram u blizini kako bi motivisao radnike da nastave sa radom, a izgradnja zamka je nastavljena nakon što je hram završen.

Keli zamak predstavlja kombinaciju tri stila - grčko-rimskog, mavarskog i indijskog. Opeke i mermer su iz Indije. Sastoji se od šest spratnih kula, velelepnih stubova i ima i vinski podrum. Takođe je postojalo dvorište na krovu za zabave i lift koji je u to vreme bio prvi u Maleziji.

Pročitano 1716 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 13 Decembar 2019 11:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Keli zamak - Malezija