Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 31 Januar 2018 11:51

Mirča Elijade - Značenje pogrebnih maski Istaknut

Pogrebne maske od voska iz starog Rima Pogrebne maske od voska iz starog Rima

Postojanje zlatnih pogrebnih maski potvrđeno je čak još od drugog milenijuma pre nove ere u kritsko-mikenskom dobu. Možda o njima treba razmišljati kao o portretima, naročito portretima mrtvih, pošto su fini listići zlata modelovani na licu mrtvog čoveka. Rimljani su modelovali lica u vosku i bojili ih prirodnim bojama. Te maske su korišćene za vreme obreda za mrtve i kasnije su čuvane.

Ali dugo pre nego što su kalupi korišćeni da održe sličnost sa mrtvima, postojale su maske za sahrane. One su nađene izrađene u zlatu, srebru, bronzi i terakoti, od Mesopotamije do Fenikije i Engleske, u dolini Dunava i na Krimu. Ideja je svugde ista: očuvanje umrle osobe. Značaj i značenje očuvanja razlikuje se od kulture do kulture. U regiji Minusinsk (kultura Taštik) gipsane maske su sačinjene da očuvaju individualnost mrtvog čoveka, uporedo sa njegovom duhovnom supstancijom (izvedenom od predaka), koja se zadržavala u njegovim kostima i pepelu.

Neke maske mrtvih su u stvari bile dopuna mumifikaciji i kasnije su postale zamena za nju. Ispred kovčega u kojem je telo mumificirano ili na kovčeg drevni Peruanci su smeštali grubu drvenu sliku, sačinjenu dok je čovek još bio živ, i obično su je bojili i ukrašavali ljudskom kosom ili šeširom. U Melaneziji sama lobanja je služila kao maska tokom svetih plesova. Očito, u tom slučaju, više se nije postavljalo pitanje pravljenja maske mrtvog, portreta ili predstavljanja smrti. Sama lobanja je predstavljala umrlog i očuvavala bit. Bliže ideji maski portreta bile su etrurske urne za sahranjivanje u obliku ljudskog lica, varijante antropomorfne urne. To je bio pokušaj da se očuva identitet ljudskog pepela ili, tačnije, da se poveže sa licem koje se prikazivalo njegovim drugovima za života.

Iz eseja Maske: mitsko i ritualno poreklo

Pročitano 1816 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Februar 2019 12:18
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci