Artnit

Nedelja, 17 Decembar 2017 12:02

Vupertal - grad sa "lebdećom" železnicom Istaknut

Zvanični slogan Vupertala u Nemačkoj je grad sa "lebdećom" železnicom. Ovaj grad koji se nalazi 20 kilometara istočno od Dizeldorfa ima najstariju jednošinsku viseću železnicu na svetu. Sagrađena je 1900. godine, a započela je da prevozi putnike 1. marta 1901. godine. Uprkos ratovima, oštećenjima i velikim promenama u svetu opstala je do danas i koristi je skoro 85 000 ljudi dnevno koji na taj način izbegavaju saobraćajnu gužvu u gradu, a istovremeno dobijaju lep pogled.

Jednošinska viseća železnica saobraća linijom dužine 13,3 kilometara kroz grad, od čega 10 kilometara vode neposredno iznad reke Vuper. Jedinstvenu šinu koja nosi voz podržava 472 gvozdena luka koja se prostiru preko korita reke. Vagoni voza su okačeni na 8 metara od gradskih ulica i 12 metara iznad reke.

Najneobičnija nesreća na jednošinskoj visećoj železnici desila se 21. jula 1950. godine, kada se u vagonu vozilo četvorogodišnje slonče Tufi, kao reklama za cirkus Althof. Tokom vožnje, Tufi se upaničila, probila kroz jednu stranu voza i pala sa oko 12 metara u reku Vuper. Slonče, dva novinara i jedan putnik koje je udario na izlazu samo malo su povređeni. Tufi je živeo još 39 godina. Mesto gde je padao Tufi sada je obeleženo slikom slona na obližnjoj zgradi, a tu je i ilustrovana dečja knjiga o incidentu, kao i lokalni brend mleka koji još uvek koristi ime Tufi.

Pročitano 2068 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Decembar 2019 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vupertal - grad sa "lebdećom" železnicom