Artnit

Nedelja, 29 Oktobar 2017 11:49

Lorado Taft - Usamljenost duše Istaknut

Američki vajar, pisac i profesor na Institutu umetnosti u Čikagu Lorado Taft je stvorio javne spomenike za Čikago, što ga je učinilo gradom centrom skulptura. Zaštitni znak njegovog umetničkog rada je skulptura Usamljenost duše, koja je modelovana u gipsu 1901. godine, a izvajana u mermeru 1914. godine danas se nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu. Poznato je da postoje još dve verzije ove skulpture. Jedna je skoro ista gipsana verzija, sa skoro istim dimenzijama, a druga je manja, ali mnogo finija bronzana verzija.

Skulptura Usamljenost duše visoka je 91 cm, osnove 129.5 x 105.4 cm. Ona prikazuje četiri figure u prirodnoj veličini, dve muške i dve ženske, koje su postavljene oko jednog stuba i izgleda kao da su zarobljene nejasnim centralnim volumenom. Iako su povezane rukama njihove glave ukazuju na duhovnu udaljenost.

Lorado Taft koji se obrazovao u Parizu i bio pod uticajem Ogista Rodena, objasnio je koncept skulpture na sledeći način: "Misao je večno prisutna činjenica u koju nas ipak mogu baciti okolnosti... mi smo nepoznati jedni drugima." Donekle filozofski koncept skulpture motivisao je njena različita tumačenja.

Pročitano 1531 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Novembar 2019 11:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lorado Taft - Usamljenost duše