Artnit

Nedelja, 29 Oktobar 2017 11:49

Lorado Taft - Usamljenost duše Istaknut

Američki vajar, pisac i profesor na Institutu umetnosti u Čikagu Lorado Taft je stvorio javne spomenike za Čikago, što ga je učinilo gradom centrom skulptura. Zaštitni znak njegovog umetničkog rada je skulptura Usamljenost duše, koja je modelovana u gipsu 1901. godine, a izvajana u mermeru 1914. godine danas se nalazi u Institutu umetnosti u Čikagu. Poznato je da postoje još dve verzije ove skulpture. Jedna je skoro ista gipsana verzija, sa skoro istim dimenzijama, a druga je manja, ali mnogo finija bronzana verzija.

Skulptura Usamljenost duše visoka je 91 cm, osnove 129.5 x 105.4 cm. Ona prikazuje četiri figure u prirodnoj veličini, dve muške i dve ženske, koje su postavljene oko jednog stuba i izgleda kao da su zarobljene nejasnim centralnim volumenom. Iako su povezane rukama njihove glave ukazuju na duhovnu udaljenost.

Lorado Taft koji se obrazovao u Parizu i bio pod uticajem Ogista Rodena, objasnio je koncept skulpture na sledeći način: "Misao je večno prisutna činjenica u koju nas ipak mogu baciti okolnosti... mi smo nepoznati jedni drugima." Donekle filozofski koncept skulpture motivisao je njena različita tumačenja.

Pročitano 345 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lorado Taft - Usamljenost duše