Artnit

Sreda, 27 Septembar 2017 11:26

Edgar Dega - Mala četrnaestogodišnja balerina Istaknut

Pošto mu je vid sve više slabio, Edgar Dega nije više mogao da slika, pa je počeo da pravi male skulpture balerina od voska. Prva od tih skulptura bila je Mala četrnaestogodišnja balerina, modelovana u obojenom vosku između 1865. i 1881. godine, što je bio neobičan izbor medija za to vreme. 28 bronzanih skulptura koje se danas pojavljuju u muzejima i galerijama širom sveta su odlivene nakon smrti Edgara Dega, a kratka baletska suknja, varira od muzeja do muzeja. Jedna od skulptura koja je odlivena u bronzi između 1921. i 1931. godine nalazi se u muzeju Orsej u Parizu.

Skulptura Mala četrnaestogodišnja balerina u muzeju Orsej je visoka 98 cm, široka 35.2 cm, prečnika 24.5 cm i nalazi se na drvenoj osnovi. Ona je patinirana različitim bojama.

Model za skulpturu Mala četrnaestogodišnja balerina bila je mlada Belgijanka Mari van Getem, učenica baleta. Edgar Dega je prvo napravio nagu crvenkasto-braon voštanu skulpturu, a da bi stvorio prirodni efekat obukao ju je u odeću od pravih tkanina. Ona je nosila prsluk, kratku baletsku suknju od krutog tila i baletanke, a na glavi periku od prave kose sa ružičastom satenskom trakom. Sve osim trake za kosu i kratke baletske suknje je bilo pokriveno voskom. Stav male balerine na vrhu drvene podloge je bio sličan baletskim standardima, ali daleko od opuštenog. Desna noga je postavljena daleko napred i ispružena je za 90 stepeni, ruke se neugodno ispružuju iza leđa, prsti se prepliću na obe ruke. Sa ramenima zabačenim unazad i glavom koju drži visoko i blago presavijena, ona ima stav koji je pokoran i dostojanstven, čak i nadahnut, a držanje je naglašeno u baletskom vežbanju.

Kada je izložena na Šestoj izložbi impresionista 1881. godine skulptura Mala četrnaestogodišnja balerina je podelila javnost, koja je bila naviknuta na skulpture koje su idealizovale ljudske forme. Nesavršeni udovi i nesvakidašnji izraz bili su u suprotnosti sa tradicionalnim predstavljanjem elegantne balerine. Zato su neki posmatrači smatrali da je "odvratno ružna", suviše realistična, a neki čak i da je devojčica prikazana na "bestijalan način", poput majmuna na čijem se licu mogu pročitati svi poroci. Neki likovni kritičari su pak hvalili njen realizam. Nakon izložbe, Edgar Dega je vratio skulpturu u svoj stan, gde je ostala sve do njegove smrti 1917. godine.

Pročitano 4280 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Oktobar 2020 10:38

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Edgar Dega - Mala četrnaestogodišnja balerina