Artnit

Sreda, 20 Septembar 2017 17:59

Antonio Kanova - Plesačica Istaknut

Jedna od omiljenih tema venecijanskog vajara, arhitekte, slikara i glavnog predstavnika klasicizma u skulpturi Antonija Kanove je bio ples. On je posebno bio fasciniran skulpturalnim efektima figure u pokretu i na mnogim radovima, uključujući reljefe, pa čak i slike bavi se temom plesa. Stvorio je tri statue plesača u različitim pozama, a jedna od najuspešnijih je Plesačica iz 1811-1812. godine, koju je uradio za caricu Žozefinu, a u jednom od svojih pisama nazvao Erato, muza plesa ljubavi. Ova statua, poznata i po imenima Plesačica sa rukama na kukovima, Muza plesa i Nimfa plesa, se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Mermerna statua Plesačice visoka je 179 santimetara. Ona prikazuje mladu ženu koja drži ivicu svoje duge lepršave haljine i kao da se polako kreće dok pleše. Osećaj ritmičkog kretanja je toliko izražen u svetlosti torza, u koracima, postavljenim rukama na kukovima, okretu glave da je posmatrač odmah prepoznaje kao plesačicu.

Striktna, lagana linija siluete statue Plesačice stvara osećaj klasične antike. Antonio Kanova sa velikom veštinom prenosi finu transparentnost plesačke haljine i razigranih lokni kose ukrašene vencem cveća. Savremenici su bili zadivljeni inovativnom prirodom skulpture, a neki su čak predložili da figura plesačice utiče na koreografiju XIX veka.

Pročitano 2187 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Novembar 2018 12:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Plesačica