Artnit

Sreda, 06 Septembar 2017 10:47

Mark Ože - Pariz Istaknut

Kamil Pisaro - Avenija Opere, Pariz, sunčeva svetlost, zimsko jutro Kamil Pisaro - Avenija Opere, Pariz, sunčeva svetlost, zimsko jutro

U geografskom smislu, za one retke Parižane koji još imaju vremena da lutaju gradom, središte Pariza mogla bi oličavati putanja duž onog dela Sene kojim uzvodno i nizvodno plove turistički brodovi, i odakle se može videti većina istorijsko-političkih spomenika prestonice. Međutim, ima i drugih centara oličenih u trgovima ili raskršćima sa poznatim spomenicima (Trijumfalna kapija, Trg Konkord), ili u samim spomenicima (Opera, Madlena), ili pak u arterijama koje do njih vode (avenija Opere, Jelisejska polja); izgleda kao da u glavnom gradu Francuske sve mora postati centar, sve mora postati spomenik.

I to zbilja donekle i jeste tako u današnje vreme, kada se gube osobenosti pojedinih arondismana. A poznato je da je nekada svaki od njih imao poseban karakter: stereotipne šansone koje veličaju Pariz nisu bez osnova, pa bi se sigurno još uvek mogao napraviti podroban opis svih arondismana ponaosob, njihov specifičnih delatnosti, njihovog "osobenog lika" u značenju koji tom izrazu daju američki antropolozi. Najzad, trebalo bi odrediti i koje su promene oni doživeli u međuvremenu, ne samo u arhitektonskom nego i u demografskom smislu, s obzirom na etnički i socijalni sastav stanovištva. Detektivski romani Lea Malea, čija se radnja uglavnom odvija u 14. i 15. arondismanu, bude nostalgiju za pedesetim godinama ali nisu sasvim neaktuelni.

Iz dela Nemesta

Pročitano 2132 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mark Ože - Pariz