Artnit

Nedelja, 03 Septembar 2017 10:45

Pisar Nebmerutef Istaknut

U starom Egiptu pisari su predstavljali osnovu državne administracije. Oni su često prestavljani na statuama zajedno sa Totom, egipatskim bogom mudrosti, meseca, umetnosti, pisanja, matematike, nauke i arbitraže, koji se smatrao i zaštitnikom pisara. Mala grupa poznata po nazivu Pisar Nebmerutef iz oko 1550. do 1069. godine pre nove ere, koja se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu, predstavlja ovu temu.

Mala grupa Pisar Nebmerutef prikazuje pisara koji čita papirus presavijen preko kolena sa sagnutom glavom kao znakom predanosti. Njegova frizura je u skladu sa modom tog doba i ispod duge guste perike nalaze se pletenice, a košulja sa kratkim rukavima je zakrivljena u struku. On je pod pažljivim pogledom boga Tota, zaštitnika pisanja, predstavljenog u njegovoj životinjskoj formi babuna koji sedi iznad njega, u podnožju pijedestala, a njegova njuška izlazi iz širokog rufa, dok je gornji deo tela pokriven debelim krznom.

Natpisi na skulpturi identifikuju figure i ukazuju na njihov odnos. Prikazani pisar je visoki zvaničnik poznat po nazivu Nebmerutef, koji je ujedno bio i kancelar, kraljevski pisar i visoki sveštenik. Između njega i babuna, koji predstavlja boga Tota stoji poslužavnik za ponude. Svrha ove male kamene skulpture bila je da stvori stalni i bezvremeni oblik njegovog zahteva za hranom.

Pročitano 2165 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 28 Novembar 2019 11:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Pisar Nebmerutef