Artnit

Sreda, 30 Avgust 2017 11:00

Agamemnonova maska Istaknut

Agamemnonova maska je jedan od najpoznatijih zlatnih predmeta iz grčkog bronzanog doba. Pronašao ju je nemački trgovac i arheolog amater Hajnrih Šliman u Mikeni 1876. godine. Ova maska je bila jedna od nekoliko pronađenih zlatnih posmrtnih maski postavljenih preko lica sahranjenih u grobnicama kraljevskog groblja i postala je poznata kao maska Agamemnona, čuvenog kralja drevne Mikene. Maska se danas nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

U grčkoj mitologiji Agamemnon je bio kralj Mikene i vrhovni zapovednik ahejskih (grčkih) snaga pred Trojom. Prikazivan je sa kraljevskim atributima, sa žezlom i dijademom, a njegovi trijumfi i stradanja su zabeleženi u Homerovim epskim pesmama i u tragičnim Euripidovim dramama.

Agamemnonova maska je veoma detaljna i stilistički posebna. Ona je napravljena od tankog zlatnog lima. Kada je Hajnrih Šliman otkrio ovu zlatnu masku verovao je da je to posmrtna maska kralja Agamemnona. Međutim, savremena arheološka istraživanja ukazuju da Agamemnonova maska datira iz oko 1550. do 1500. godine pre nove ere, oko 300 godina ranije od tradicionalnog datuma za koji se vezuje kralj Agamemnon.

Pročitano 8495 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 22 Septembar 2019 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Agamemnonova maska