Artnit

Četvrtak, 10 Avgust 2017 10:30

Vigeland park skulptura - Oslo Istaknut

Vigeland park skulptura je verovatno najpoznatiji otvoreni muzej, a nalazi se u istoimenom parku u Oslu, koji se često zove i Frogner park. Sagrađen je između 1939. i 1949. godine i predstavlja veoma neobičan spoj vajarstva i hortikulture. Ovo životno delo Gustava Vigelanda, jednog od najpoznatijih vajara Norveške, čini 212 bronzanih i granitnih skulptura, a ostali deo parka je ukrašen cvećem.

Gustav Vigeland je imao ugovor sa gradom Oslom, prema kojem je za svoju srušenu kuću na čijem prostoru je izgrađena biblioteka od grada dobio na korišćenje atelje i simboličnu platu do kraja života, pod uslovom da nakon njegove smrti, grad postane vlasnik svih njegovih potonjih dela. Poslednje dve decenije svog života posvetio je parku skulptura, gde je bio zadužen za dizajniranje skulptura, kao i za dizajn i arhitektonski izgled parka.

Radovi u parku su počeli 1930. godine prema ručno crtanom planu Gustava Vigelanda. Prve skulpture su postavljene na svoja sadašnja mesta 1939. godine. Skulpture su jednostavne, monumentalne i prikazuju delove života od rođenja do smrti, većinom ljudska tela u pokretu i/ili interakciji, likove životinja ili drveća.

Glavni ulaz čini 5 velikih portala i 2 mala kamena prolaza. Na portalima su prikazani reljefi zmajeva i mitskih bića po uzoru na bića iz norveške mitologije. U centru, na platou nalazi se monolit od granita, u kojem je 121 isprepletana ljudska figura. Okružen je sa 36 zračno poređanih granitnih grupa na kružnim stepenicama, koje predstavljaju životni ciklus.

Pročitano 2522 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vigeland park skulptura - Oslo