Artnit

Subota, 05 Avgust 2017 11:00

Le Korbizije - Negotin Istaknut

Razglednica iz Negotina Razglednica iz Negotina

Zastali smo u Negotinu, u Srbiji, u dvorištu jedne krčme koje je ograđeno belim zidovima i pokriveno senicom. Na stolnjacima je zelena senka. Napolju podnevno sunce prži ravnicu. Tridesetak gostiju, sve građani ovog izgubljenog gradića proslavljaju venčanje i mirno se dosađuju. S vremena na vreme neki brbljivac nastoji da održi zdravicu kojoj nedostaje žara. Bez obzira na to jedan debeo i rumen čovek drži oštar govor i koluta očima sve dok ne naiđe na odobravanje izraženo različitom prigodnom bukom.

Ali su tu i neki Cigani, deset do petnaest ljudi grupisanih na čelu stola. Oni sviraju i pevaju neku čudnu muziku skoro bez prestanka. Naše uši se teško privikavaju na ove asonance i na ove nove ritmove; muzičko obrazovanje na Zapadu se uglavnom ograničava na naše sopstvene tvorevine i štaviše, koncerti nude samo neke od njih, ono što se smatra prosečnim dobrim ukusom, bez ičega sasvim novog i bez muzike iz prošlih vremena.

U međuvremenu se dvorište ispunjava zvucima, i za manje od sat vremena evo mene potpuno zaokupljenog i ushićenog. Pobudila su se moja sećanja na rusku kapelu. Oni su tamo imali nove aranžmane, mnogo dekorativnije, sa moćnim prodornim sopranima, ženskim horovima, vodećim glasovima i dečijim horovima. Građa ove muzike je za nas takođe nova, ne zbog njihovih instrumenata koji su slični našim već pre zbog njihovih ritmičkih i harmonskih aranžmana. Zatim, tu je takođe i muzički simbolizam o kom mi ne znamo ništa i koji bismo mi smatrali nemogućim u našem dobu individualizma.

Iz knjige Putovanje na Istok

Pročitano 2061 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Novembar 2018 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Le Korbizije - Negotin