Artnit

Sreda, 19 Juli 2017 11:49

Fontana kornjača - Rim Istaknut

Fontana delle Tartarughe, što u prevodu sa italijanskog jezika znači Fontana kornjača nalazi se na trgu Piazza Mattei, u četvrtom kvartu Sant'Angelo u Rimu. Naručila ju je između 1581. i 1588. godine porodica Mattei da ukrasi “njihovu“ piazza. Sagrađena je po projektu arhitekte Đakoma dela Porta i vajara Tadea Landinija.

Fontana kornjača, kao i sve renesansne fontane dizajnirana je za snabdevanje rimskog stanovništva vodom. Originalnu fontanu čine četiri mermerne školjke koje okružuju njenu osnovu i sakupljaju vodu iz gornjih činija, podržane su mermernom urnom, dok na njima osam bronzanih delfina odmaraju glave, dizajnirao je Đakomo dela Porta. Bronzane skulpture četvorice mladića, kojima jedna noga leži na glavi delfina, sa rukama podignutim da pomognu kornjačama, koje se penju dodao je vajar Tadeo Landini. Skoro vek kasnije, 1658. ili 1659. godine dodate su kornjače na vrhu fontane za upotpunjavanje kompozicije, koje se obično pripisuju Đan Lorencu Berniniju ili Andreu Sakiju.

Uz Fontanu kornjača vezuje se legenda o jednom od vojvoda Mattei, koji su bili vlasnici palate. Vojvoda je, naime kartajući se gubio ogromne svote novca, a do oca voljene devojke koju je hteo da oženi je jednom došla vest da je prokockao veliku sumu novca. Da bi odobrovoljio budućeg tasta koji je bio veoma ljut i odbio da mu da ruku svoje kćeri, vojvoda je dao da se za jednu noć sagradi fontana i sledećeg jutra otvorio prozor svoje palate i pokazao budućem tastu fontanu. Pogled na lepu fontanu je omekšao srce budućeg tasta i on je sve oprostio poročnom vojvodi, koji je da bi mu se odužio, dao da se pokrije prozor sa kojeg je ovaj gledao fontanu, koji je i danas zazidan na palati Mattei.

Pročitano 3143 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 02 Oktobar 2020 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana kornjača - Rim