Artnit

Četvrtak, 06 Juli 2017 11:37

Ernest Hemingvej - Najbolje je bilo da odete u Luksemburški park Istaknut

Luksemburški park u Parizu Luksemburški park u Parizu

U Parizu, kad ne biste dovoljno jeli, bili biste veoma gladni, jer je u svim prodavnicama peciva bilo toliko mnogo dobrih stvari u izlozima, a ljudi su jeli za stolovima napolju, na pločniku, tako da ste hranu i gledali i mirisali. Kad biste digli ruke od novinarstva, i pisali ono što niko u Americi nije hteo da uzme, i kada biste kod kuće objasnili da ćete ručati s nekim napolju, najbolje je bilo da odete u Luksemburški park, gde od jela niste imali šta da vidite ni omirišete, i to celim putem od Trga Opservatorije do ulice Vožirar.

Uvek ste mogli ući u Luksemburški muzej, i tu bi vam sve slike izgledale i oštrije i jasnije i lepše ako biste bili prazna stomaka, istrugana od gladi. Gladan, ja sam naučio da mnogo bolje razumem Sezana i zaista shvatim kako je on pravio svoje pejzaže. Pitao sam se da li je i on bio gladan dok je radio svoje slike; međutim mislio sam da mu se to događalo samo onda kada je zaboravljao da jede. Bila je to jedna od onih nezdravih ali razbistravajućih misli, koje čoveku padaju na um kada je neispavan ili gladan. Docnije sam mislio da je Sezan bivao gladan na jedan drugi način.

Kad izađete iz Luksemburškog parka, možete da krenete niz usku ulicu Feru do Trga Sen Silpis, gde još uvek nije bilo restorana, već samo jedan tihi skver sa klupama i drvećem. Tu se nalazila fontana s lavovima, i golubovi su se šetali po pločniku, i sletali na statue biskupa. Tu je bila crkva i pored nje radnje, na severnoj strani skvera, u kojima su se prodavali crkveni predmeti i odežde.

Iz knjige Pokretni praznik

Pročitano 2322 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 04 Oktobar 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ernest Hemingvej - Najbolje je bilo da odete u Luksemburški park