Artnit

Četvrtak, 22 Juni 2017 10:32

Fontana della Barcaccia - Rim Istaknut

Fontana della Barcaccia (Fontana dela Barkaća), što na italijanskom jeziku znači beskoristan stari brod ili ružan čamac se nalazi pri dnu stepenica Španskog trga, koje su poznate kao Španske stepenice. Projektovao ju je Đan Lorenco Bernini 1627. godine, a podignuta je u znak sećanja na poplavu Tibra 1598. godine kada je na tom mestu, nakon povlačenja vode ostao nasukan brodić.

Fontana della Barcaccia je napravljena u obliku nasukanog broda, koji dopola leži potopljen u plitkom bazenu i ispušta vodu na provi i krmi, da bi se što bolje iskoristio pritisak vode, jer su fontane povezane jednim posebnim sistemom. Smatra se da je rađena po uzoru na brod koji se nasukao upravo na mestu na kojem se danas nalazi fontana. Pošto je pritisak iz vodovoda koji napaja fontanu veoma nizak, ona nema spektakularne kaskade ili štrcanja vode.

Fontana della Barcaccia je stilski izvedena u duhu kasnog manirizma, na prelazu iz visoke renesanse u barok sa preuveličanim dimenzijama. Ukrašena je pčelama i suncem, koji su preuzeti sa porodičnog grba pape Urbana VIII Barberinija, koji je naručio fontanu.

Pročitano 2308 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 21 Juni 2019 11:24

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana della Barcaccia - Rim