Odštampajte ovu stranicu
Subota, 03 Juni 2017 10:47

Pablo Pikaso - Glava žene Istaknut

Skulptura Glava žene Pabla Pikasa je modelovana u gipsu 1941. godine. Dora Mar koja je bila Pikasova ljubavnica u to vreme je tema ovog rada. Četiri bronzane kopije skulpture su odlivene 1950. godine, nekoliko godina nakon završetka njihove ljubavne veze. Originalna gipsana skulptura Glava žene se danas nalazi u muzeju Ludvig u Kelnu.

Skulptura Glava žene se fokusira na glavu i vrat samo kratkim linijama ramena, koja su vidljiva pre kvadratne osnove. Prikaz modela je oštro suprotstavljen uobičajenoj tami, iskrivljenosti i agresivnosti i podseća na rad Ogista Rodena i grčko-rimske vajare. Često se ističe da model izgleda skoro kao grčko-rimska boginja, ali da je plemenitija od bilo koje skulpture koje opisuju druge žene u Pikasovom životu.

Visoka 80 santimetara, skulptura Glava žene je posebno velika i teška. Na nešto više od tri četvrtine jednog metra, Pablo Pikaso prenosi snagu karaktera modela i impozantno prisustvo kao figure u njegovom životu tokom ratnih godina. Ova snažna, produhovljena glava, sa svojom moćnom aurom ljudskog dostojanstva i njenom udaljenošću od nasilja i pokoravanja, izgleda da prenosi kontrast, neku vrstu unutrašnjeg otpora. Istovremeno ona podseća na stoički spokoj bogova drevnog sveta.

Pročitano 3220 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 05 Septembar 2019 10:22
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci