Artnit

Sreda, 03 Maj 2017 11:38

Mikelanđelo Buonaroti - Brut Istaknut

Brut je bista iz 1538. godine Mikelanđela Buonarotija, koju je naručio republikanac Donato Đanoti za kardinala Nikola Ridolfija. Na njoj Mikelanđelo predstavlja najtananije detalje ljudske ekspresije i ona je i njegov poslednji rad koji ima političku poruku. Istoričari umetnosti je smatraju za jedan od Mikelanđelovih najznačajnijih i tehnički najimpresivnijih skulptura. Ova bista se danas nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Kao i većina radova Mikelanđela Buonarotija, bista Bruta je simboličan rad. Ona prikazuje čoveka koji je ubio Julija Cezara, prvog rimskog imperatora posle vekova republikanske vladavine. Mikelanđelo predstavlja simbol slobode i pobune protiv tiranije, u odnosu na priču o Juliju Cezaru i Brutu i sa onim što se zapravo dešavalo u Firenci.

Bista Bruta je visoka 95 santimetara sa osnovom. Na njoj je predstavljen Brut sa ogromnim širokim ramenima pod klasičnim ogrtačem. Forma energično okreće glavu u oštar profil, čime evocira na klasične asocijacije, dok je posmatrač prožet osećajem da je forma nešto nevešta kada hoda oko nje.

Pročitano 1120 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Mikelanđelo Buonaroti - Brut