Artnit

Subota, 15 April 2017 10:57

Vegrevile jaje Istaknut

Najveća znamenitost kanadskog grada Vegrevila koga su osnovali ukrajinski doseljenici je velika skulptura uskršnjeg jajeta, koja je podignuta 1974. godine na stogodišnjicu osnivanja kanadske kraljevske konjičke policije. Skulpturu je dizajnirao Kanađanin, ukrajinskog porekla Pol Maksum Sembaliuk u ukrajinskom stilu od aluminijuma, a dizajn komplikovanog geometrijskog oblika jajeta je kasnije preuzeo profesor Ronald Reš, računarski naučnik sa Univerziteta u Juti.

Skulptura Vegrevile jaje je visoka 9 metara i teška 2,5 tona. Izgrađena je od dvodimenzionalnih pločica eloksiranog aluminijuma u obliku podudarnih jednakostranih trouglova i heksagona u obliku zvezda nad aluminijumskom osnovom od 27 000 kilograma betona i čelika i okreće se na vetru kao vetrokaz.

Pol Maksum Sembaliuk na skulpturi koristi tri boje, bronzanu, srebrnu i zlatnu, koje simbolišu prosperitet. Bronzana je dominantna boja dizajna i ukazuje na "dobru zemlju", zemljište na kojem su se preci borili za opstanak i egzistenciju. Pet različitih simbola čine dizajn. Zraci dve zlatne zvezde simbolišu život i dobru sreću, tri trokrake zvezde, u naizmeničnoj zlatnoj i srebrnoj boji simbolišu trojstvo, predstavljaju snažnu posvećenost veri predaka. Traka srebrne boje koja okružuje jaje, bez početka i kraja simboliše večnost. Na centralnom delu su zlatne i srebrne vetrenjače sa šest lopatica i tačkama koje simbolišu bogatu žetvu. Najistaknutiji motiv dizajna, srebrni zubi vuka ukazuju na centar iz srebrnog dela i simbolišu glavnu poruku zaštite i bezbednosti koju pružaju pioniri kanadske kraljevske konjičke policije.

Na skulpturi Vegrevile jaje je napisana posveta na četiri jezika: engleskom, ukrajinskom, francuskom i nemačkom jeziku. Ona glasi: "Ova pisanka (uskršnje jaje) simboliše harmoniju, vitalnost i kulturu zajednice i posvećena je stogodišnjici Kraljevske kanadske policije koja je donela mir i bezbednost u najvećem multikulturnom naselju u Kanadi."

Danas je skulptura Vegrevile jaje drugo po veličini uskršnje jaje u svetu, a najveće je izgrađeno u gradu Kolomiji u Ukrajini 2000. godine. Svake godine hiljade turista iz celog sveta posete Vegrevile i dive se ovoj skulpturi.

Pročitano 1927 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vegrevile jaje