Artnit

Sreda, 24 Oktobar 2012 21:23

Lisikratov spomenik - Atina Istaknut

Lisikratov spomenik je mala mermerna građevina koja se nalazi u severozapadnom podnožju Akropolisa. Ovaj skladni kružni spomenik podigao je 334. godine Atinjanin Lisikrat, pobednik horskog takmičenja organizovanog u Dionisijevom teatru.

Lisikratov spomenik je minijaturna verzija tolosa. Podignut je na četvorougaonoj osnovi od pravilnih tesanika i okružen je sa šest korintskih stubova sa arhitravom i frizom izvedenim po kanonu čistog jonskog stila. Stubovi su ugrađeni u zidove i ne stoje slobodno, da bi spomenik izgledao što zbijeniji. U njegovu unutrašnjost, iako šuplju, ne vodi uopšte nikakav ulaz već jedno složeno postolje za tronožac, koji je Lisikrat dobio na takmičenju. Skulpturnu dekoraciju čini zooforos izveden u plitkom reljefu, koji nosi odlike skulpture Praksitelove škole.

Lisikratov spomenik je najstariji primer u arhitekturi primene korintskih kapitela na spoljnjem delu građevine. U rimsko doba to je bio tipičan kapitel za skoro sve namene. Ubrzo potom korintski kapiteli počeli su se primenjivati i na spoljašnjostima velikih građevina.

Pročitano 3954 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 27 Oktobar 2012 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Lisikratov spomenik - Atina