Artnit

Četvrtak, 09 Mart 2017 11:52

Drvo života - Bahrein Istaknut

Mesquite drvo nazvano Drvo života nalazi se u ostrvskoj državi Bahrein u Persijskom zalivu, 2 kilometra od Jebel Dukhana. Ovo mahunasto drvo, koje raste na malom peščanom brdu usred pustinje okruženo kilometrima peska, visoko je 9,75 metara i obilno pokriveno zelenim lišćem. Procenjuje se da je staro 400 do 500 godina. Danas je drvo lokalna turistička atrakcija, jer jedino ono raste u prostranoj jalovoj pustinji uprkos ekstremnim temperaturama i nedostatku hranljivih materija, a niko nije siguran kako opstaje bez dostupnosti vode.

Naučnici veruju da je najbliži mogući izvor vode podzemni tok oko 3 kilometra daleko i da Drvo života nekako crpi vodu iz tog potoka. Drugi kažu da drvo izvlači vlagu iz lahora koji duvaju iz Persijskog zaliva ili iz zrna peska.

Lokalni doseljenici veruju da je na mestu gde se nalazi Drvo života nekada postojala rajska bašta i tako ima više mističnih izvora vode. Druga legenda tvrdi da je drvo štitio starosumerski bog Enki. Kao rezultat toga, takođe se veruje da je ovo bilo mesto za izvođenje drevnih rituala. Oktobra 2010. godine arheolozi su iskopali grnčariju i druge artefakte u blizini stabla, od kojih neki mogu da datiraju iz Dilmun civilizacije.

Drvo života poseti oko 50 000 turista svake godine. Ono je veoma popularno, jer se veruje da raste usred pustinje, bez izvora vode i nikada nije zaliveno, a i Bahrein ima malo ili nimalo kiše tokom cele godine.

Pročitano 3009 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Drvo života - Bahrein