Artnit

Sreda, 04 Januar 2017 12:13

Šarl Kordije - Crnac iz Sudana Istaknut

Francuski vajar etnografskih modela Šarl Kordije je 1847. godine naišao na lep afrički model, bivšeg roba i izvajao njegov portret. On je tada odlučio da posveti svoju vajarsku karijeru predstavljanju raznolikosti ljudske fizionomije. Crnac iz Sudana, takođe poznat kao Crnac u alžirskom kostimu, koga je izvajao između 1856. i 1857. godine je bista u bronzi i oniksu sa postoljem u porfiru. Ova bista je prikazana na Pariskom salonu 1857. godine pod nazivom Crnac iz Sudana. Danas se bista nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Bista Crnac iz Sudana je jedan od prvih polihromatskih radova Šarla Kordijea. Lice i ogrtač su izvajani od bronze, a turban od oniksa mermera iz Alžira. Oniks kamenolom se koristio u davna vremena i upravo je bio otkriven, a karakteristično je da oniks postoji u crveno-beloj boji sa prugama koje se pružaju preko kamenih blokova. Kordije koristi ove funkcije da bi prikazao šareni efekat orijentalnih tkanina, kao i raspon boja koje se mogu dobiti od bronze. Metalna površina biste je prvobitno posrebrena, onda je oksidirala, a zatim je postala crna.

Ništa se ne zna o modelu koji je pozirao za bistu Crnac iz Sudana, osim da je igrao tam-tam tokom praznika alžirske muslimanske zajednice pre Ramazana. Šarl Kordije je uspeo da prikaže njegovu prirodnu plemenitost, što je izazvalo poređenje sa rimskim carom.

Pročitano 2462 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Septembar 2020 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Šarl Kordije - Crnac iz Sudana