Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 04 Januar 2017 12:13

Šarl Kordije - Crnac iz Sudana Istaknut

Francuski vajar etnografskih modela Šarl Kordije je 1847. godine naišao na lep afrički model, bivšeg roba i izvajao njegov portret. On je tada odlučio da posveti svoju vajarsku karijeru predstavljanju raznolikosti ljudske fizionomije. Crnac iz Sudana, takođe poznat kao Crnac u alžirskom kostimu, koga je izvajao između 1856. i 1857. godine je bista u bronzi i oniksu sa postoljem u porfiru. Ova bista je prikazana na Pariskom salonu 1857. godine pod nazivom Crnac iz Sudana. Danas se bista nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Bista Crnac iz Sudana je jedan od prvih polihromatskih radova Šarla Kordijea. Lice i ogrtač su izvajani od bronze, a turban od oniksa mermera iz Alžira. Oniks kamenolom se koristio u davna vremena i upravo je bio otkriven, a karakteristično je da oniks postoji u crveno-beloj boji sa prugama koje se pružaju preko kamenih blokova. Kordije koristi ove funkcije da bi prikazao šareni efekat orijentalnih tkanina, kao i raspon boja koje se mogu dobiti od bronze. Metalna površina biste je prvobitno posrebrena, onda je oksidirala, a zatim je postala crna.

Ništa se ne zna o modelu koji je pozirao za bistu Crnac iz Sudana, osim da je igrao tam-tam tokom praznika alžirske muslimanske zajednice pre Ramazana. Šarl Kordije je uspeo da prikaže njegovu prirodnu plemenitost, što je izazvalo poređenje sa rimskim carom.

Pročitano 1133 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci