Artnit

Nedelja, 11 Decembar 2016 12:10

Antonio Kanova - Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem Istaknut

Italijanski neoklasični vajar Antonio Kanova je bio poznat kao kreator mermernih skulptura, koje su delikatno izvajane u nage ljude. Jedna od njegovih najpoznatijih skulptura je Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem, poznata i po nazivu Psiha i Kupidon, koju je izvajao 1793. godine. Ova skulptura, koja prikazuje mitološke ljubavnike u trenutku velike emocije smatra se za remek-delo neoklasične skulpture, i danas se nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Antonio Kanova je inspiraciju za skulpturu Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem uzeo iz mita o Kupidonu i Psihi, koji se ističe kao manja celina u romanu Metamorfoze (Metamorphoses), poznatijem po alternativnom naslovu Zlatni magarac (Asinus aureus), rimskog književnika, retoričara i filozofa Lucija Apuleja. U ovom mitu Kupidonova majka Afrodita je zamolila Psihu da siđe kod Persefone u carstvo mrtvih i donese kutiju lepote koja joj je bila potrebna da navodno izleči ranjenog sina Kupidona, i upozorila je da ne otvara ili viri u ovu kutiju. Ali, radoznalost Psihe je bila jača od nje, i čim je udahnula strašna isparenja pala je u dubok san nalik na smrt. Videvši je kako leži nepomično, Kupidon je požurio ka njoj i dodirnuo je nežno vrhom svoje strele, da se uveri da nije mrtva, proterao njen san i uz poljubac je probudio.

Mermerna skulptura Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem prikazuje trenutak kada Kupidon, poljupcem oživljava Psihu koja spava, jer je otvorila kutiju lepote boginje Persefone. Krilati mladić sa tobolcem sa strelicama, bog Eros ili Kupidon na latinskom je sleteo na stenu, gde leži Psiha. Njihova obnažena tela su raspoređena duž dijagonala i formiraju piramidalnu strukturu koja se završava trouglom koji obrazuju proširena krila Kupidona. Oni su zagrljeni, zarobljeni u trenutku prepunom tenzije pre nego što će im se usne sastati u poljupcu ljubavnika.

Pročitano 6504 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Juni 2019 11:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Antonio Kanova - Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem