Subota, 26 Novembar 2016 21:09

Dečak sa guskom Istaknut

Kao i danas deca starih Grka su volela da se igraju sa životinjama, čak i ako ponekad životinje ne izgledaju srećno zbog načina kako se tretiraju. Skulpture koje prikazuju decu i životinje su bile popularne u antičkoj Grčkoj. Postoje mnoge skulpture, rimske kopije koje prikazuju malog dečaka sa guskom, svetom životinjom boginje Afrodite. Originalna bronzana skulptura se pripisuje grčkom vajaru Boetiusu, a nešto češće vajaru Halkidonu, koji je uglavnom radio na Rodosu. Kopije statue dečaka sa guskom nalaze se u muzejima u Vatikanu, Kapitolino u Rimu, Gliptoteka u Minhenu, Luvr u Parizu.

Mermerna kopija grčkog originala skulpture Dečak sa guskom, visoka 92,7 santimetara, iz I ili II veka pre nove ere, nalazi se u muzeju Luvr. Nađena je u okolini Rima 1792. godine.

Skulptura prikazuje malog punačkog ljupkog dečaka, koji drži veliku gusku za vrat. Izgleda da se dečak bori sa guskom, a ne da je davi, kao što neki naučnici sugerišu. Oni se nalaze u suprotnim pravcima, ali i sa nogama koje formiraju čvrstu osnovu za piramidalnu kompoziciju. Pretpostavlja se da dečak predstavlja sina kralja Antioha IV, Antioha V Eupatora vladara Seleukidskog Carstva od 163. do 162. godine pre nove ere, koji je bio dete kada je formalno nasledio oca.

Pročitano 381 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dečak sa guskom