Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 13 Novembar 2016 12:45

Ćup za skladištenje dekorisan sa planinskim kozorozima Istaknut

Ljudi drevnog Bliskog istoka koristili su mnogo glinu za konstrukciju cigli za svoje gradove. Pored toga, glina je bila u širokoj upotrebi za pravljenje grnčarije u tolikoj meri da su arheolozi pronašli grnčariju u ruševinama drevnih gradova pre nego bilo koju drugu formu umetnosti. Poznat je keramički Ćup za skladištenje sa dekorisan sa planinskim kozorozima, pronađen je u centralnom Iranu, pripada periodu bronzanog doba, i datira iz oko 3800-3700. godine pre nove ere. Danas se ovaj ćup nalazi u muzeju umetnosti Metropoliten u Njujorku.

U četvrtom milenijumu pre nove ere u centralnom i jugozapadnom Iranu je oslikavana grnčarija. Kombinacije geometrijskih obrazaca, ptica i životinja su nalik na siluete u tamnobraon boji na ispoliranoj glini. Na velikom Ćupu za skladištenje sa dekorisanim planinskim kozorozima, dimenzija 53 santimetara, dekoracija je dostigla novi nivo sofisticiranosti.

Ovalni Ćup za skladištenje sa dekorisanim planinskim kozorozima je remek-delo rane grnčarije, uključujući dizajn koji je stilizovan, ali nije statičan. Planinski kozorog, stoji u profilu na najviše šest traka, čiji su krugovi najširi deo ovog velikog ćupa i naglašavaju svoj veliki obim. Krivine njegove velike mere uvećavaju rogovima kozoroga ponavljanje kružnog oblika ćupa, kao što to čine zakrivljeni prostori između nogu životinja.

Kozorog na ćupu poseduje veliku energiju i živahnost što je odraz njegove pojave koja je stvorena oštrim projekcijama ušiju, repom, čubastim dlakama na njušci i nogama, kao i neizraženoj krivini za rogove. Prave linije naizmenično sa cik-cak obrascima uokviruju prostor na svakoj strani životinje. Dizajn pojedinačnog kozoroga unutar geometrijskog okvira ponavlja se još dva puta po obodu ćupa. Ukupan umetnički efekat je kretanje i dinamika. Blago nepravilan oblik ćupa ukazuje da je napravljen ručno sa namotajem gline ili na sporom točku.

Pročitano 2580 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci