Artnit

Četvrtak, 20 Oktobar 2016 10:33

Dionis i dve Menade Istaknut

Amasis Slikar iz Atine bio je starogrčki slikar vaza, poznat po crnofiguralnom načinu oslikavanja vaza. Njegova amfora Dionis i dve Menade iz oko 550-530. godine pre nove ere predstavlja remek-delo crnofiguralnog stila. Ona je pronađena u Vulciju u Italiji, a danas se nalazi u Kabinetu za medalje Nacionalne biblioteke u Parizu.

Amfora je ukrašena grupom ličnosti. Dionis, grčki bog vina i pozorišta, u crnoj odeći stoji na levoj strani. On ima tamno lice, bradu, glava mu je ukrašena vencem od vinove loze i u jednoj ruci drži kantharos, vrstu vinske čaše, koja se često koristi kao njegov simbol. Na desnoj strani vaze su dve žene, sa bledim licem, u ukrašenoj tamnoj odeći, isprepletene stilizovanom vinovom lozom, koje se često identifikuju kao Menade, pratilje Dionisa. Jedna žena drži zeca, a druga nosi jelena.

Dekorativni detalji na amfori su naglašeni. Velike spirale služe kao okvir figura i nalaze se blizu stilizovanih listova vinove loze. Amasis Slikar koristi ponovljene obrasce. Amfora u donjem delu ima obrazac sunca i lanac pupoljaka lotusa neposredno iznad njega. Na vratu amfore je cvetni friz koji dopunjuje dekorativne obrasce. Par ratnika koji se bore nalazi se ispod cvetnog friza.

Pročitano 2387 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Dionis i dve Menade