Artnit

Subota, 03 Septembar 2016 10:37

Reljef sarkofaga godišnja doba sa dva krilata Kupidona Istaknut

Mitološka ikonografija je bila prisutna često na sarkofazima u starom Rimu. Neki naučnici smatraju da su ove slike bile simbol rimskih verskih uverenja i shvatanja o smrti i zagrobnom životu, dok drugi tvrde da odražavaju ljubav prema klasičnoj kulturi i slave položaj pokojnika ili da su jednostavno konvencionalni motivi bez dubljeg značenja. Poznat je Reljef sarkofaga godišnja doba sa dva krilata Kupidona iz oko 280. godine, koji se danas nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Bostonu.

Godišnja doba simbolišu ciklus života, koji se izražava terminima prirode. Tradicija njihovog predstavljanja je često prisutna u grčkoj mitologiji. Na reljefu dva mladića ili Kupidona sa krilima personifikuju godišnja doba, leto i jesen. Mladić koji simboliše leto drži korpu sa cvećem i voćem, a druga korpa leži na njegovim nogama. Na mladića ili Kupidona koji simboliše jesen laje pas i on se verovatno vratio iz lova, jer drži ulovljenog zeca i rog izobilja. Mali Kupidon i drugi zec zauzimaju prostor do nogu većih figura.

Desna ivica reljefa je jednako isečena na uglu, levi prednji deo isečen je neprevilno, a preostale površine su veoma oštećene i dotrajale. Scena na reljefu je završena sa zimom i prolećem na levoj strani, možda sa još dva krilata Kupidona koja podržavaju sliku pokojnika, predstavljenoj kao kružno poprsje.

Pročitano 2331 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Juni 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Reljef sarkofaga godišnja doba sa dva krilata Kupidona