Odštampajte ovu stranicu
Sreda, 10 Avgust 2016 11:25

Pinokijev park - Kolodi Istaknut

U Kolodiju, malom gradu u Italiji, koji se nalazi između Firence i Pize 1956. godine otvoren je veoma originalan Pinokijev park, posvećen čuvenoj marioneti sa dugim nosom i njegovom tvorcu. Ime ovog grada je ujedno i pseudonim italijanskog pisca Karla Lorencinija, koji je Avanture o Pinokiju objavio 1883. godine.

Pinokijev park, posvećen Karlu Kolodiju je postavljen na potpuno otvorenom. Na ulazu u park džinovska statua Pinokija dočekuje posetioce. Tu se nalazi i mermerna ploča, na kojoj su ugravirani redovi iz knjige Avanture o Pinokiju, a u muzeju je kolekcija Pinokijevih knjiga na više jezika i tematske slike i umetnički radovi posvećeni Pinokiju.

U velikom vrtu u Pinokijevom parku se nalazi bujna vegetacija. Tematske staze prate priču iz knjige o Pinokiju, prikazujući posetiocima statue likova po redosledu u kojem se pojavljuju u knjizi. Pinokio i vila sa tirkiznom kosom, mačak i lisica i mnogi drugi likovi prate posetioce i podsećaju ih na neke od najvažnijih odlomaka iz knjige.

Jedna od najlepših atrakcija Pinokijevog parka je velika ajkula, transfomisana u kita iz Diznijeve verzije priče, koji prvo guta Pinokijevog oca Đepeta, a kasnije Pinokija takođe. Posetioci mogu ući u ajkulu i naći se u njenom stomaku veoma brzo.

U Pinokijevom parku se nalazi ribnjak sa ogromnom ribom u obliku fontane, mala vilina kuća, zemlja igračaka, gusarski brod sa blagom u pećini. Ovaj park je posvećen najmlađima, i sadrži gipsane vagone, tradicionalne vrteške, malo lutkarsko pozorište, dvorac od užadi, mali lavirint bršljana, džinovske šahovske table i organizuju se didaktičke laboratorije i druge igre oko vrta.

 

Pročitano 2649 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 26 Avgust 2020 10:39
Stefan Tanasijević

Najnovije: