Artnit

Sreda, 20 Juli 2016 11:12

Fontana pčela - Rim Istaknut

Fontana delle Api, što u prevodu sa italijanskog jezika znači Fontana pčela, nalazi se u severoistočnom uglu trga Piazza Barberini u Rimu. Izvajao ju je Đan Lorenco Bernini i završio u aprilu 1644. godine, u čast pape Urbana VIII Barberinija, čiji porodični grb sadrži tri pčele u letu. Ona predstavlja savršen spoj božanstva i prirode, duha i materijalnosti, što je jedna karakteristika senzitivnosti umetničkog stvaralaštva Berninija.

Na Fontani pčela Đan Lorenco Bernini ostvaruje ispuštanje vode svojim neobičnim rešenjem. On pronalazi veliku bivalvularnu školjku, otvorenu sa gornje vertikale, i pridružuje je uglu palate Soderini i niže za funkciju kupatila. Osnova fontane ima tri velike pčele iz čijih usta teku tri tanke mlaznice vode. Na natpisu na školjki piše: "Urban VIII Pont. Max., što gradi fontanu za javno ukrašavanje grada, koja takođe treba da bude na usluzi građana."

Pčele imaju različita značenja, čak i verska. Berninijeve pčele na Fontani pčela su povezane sa temom vode kao slikom večnog života. Tanke mlaznice vode pokreću pčele koje simbolišu zvuk, suptilno zujanje pčela i predstavljaju još jednu od metamorfoza u kojoj je protagonista voda.

Da bi se sačuvala, Fontana pčela je demontirana 1865. godine i deponovana. Obnovljena je u periodu između 1915. i 1916. godine, i postavljena na uglu trga Via Vittorio Veneto na izolovanom mestu. Ostali su samo fragmenti pčele i deo ventila na kojem su samo originalni delovi rada. Česma je obnovljena 2000, a 2004. godine je izgubljena glava pčele nakon vandalskog čina i zamenjena kopijom.

Pročitano 3312 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 06 Novembar 2022 12:13

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Fontana pčela - Rim