Artnit

Utorak, 29 Mart 2016 11:21

Luis Komfort Tifani - Činija Istaknut

Američki umetnik i dizajner Luis Komfort Tifani, sin Čarlsa Luisa Tifanija osnivača njujorške ugledne kuće Tiffany & Co, bio je najpoznatiji po radu u bojenom staklu. U svojim studijama on stvara jedinstvene prozore, vitraže, mozaike, lustere, lampe, predmete od metala, nakit i enterijere, uključujući nameštaj, tekstil i zidne pokrivače. Najviše je bio povezan sa art nuvo i estetskim pokretima, a povezivala ga je i prestižna saradnja sa dizajnerima poznatim kao Udruženi umetnici. Činija iz 1908. godine, koja spaja formu, tehniku i boju u staklu, danas se nalazi u Fondaciji Luis Komfort Tifani u Njujorku.

Činija iz 1908. godine je primer "lave" ili "vulkanske" tehnike stakla, kontrasta između grube crne površine i svetlucavih sjajnih delova koji imitiraju istopljenu lavu koja pada preko ivica vulkana. Delovi glatkog zlatnog sjaja efikasno imitiraju vruć liven istopljen kamen koji se proliva iz grotla vulkana. Suprotne grube crne zone površina su rezultat uvođenja bazalta ili talka u liveno staklo.

Nepravilni oblik i boje Činije iz 1908. godine je varijanta primera tehnike Favrile (od francuske reči za ručni rad), koju je Luis Komfort Tifani 1893. godine primenio na lampama, a kasnije i na svim ostalim proizvodima od stakla. Tifani je želeo da inkorporira boju i teksturu u samo staklo, kako bi svetlo nesmetano prolazilo kroz njega i isticalo njegovu prirodnu strukturu i kolorit.

Pročitano 2615 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Luis Komfort Tifani - Činija