Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 22 Februar 2016 12:26

Džokej sa Artemisiona Istaknut

Retka sačuvana originalna bronzana statua iz antičke Grčke i redak primer grčke statue trkačkog konja, Džokej sa Artemisiona datira iz oko 150-140. godine pre nove ere. Najstarije antičke bronzane statue su se topile zbog materijala neko vreme posle kreiranja, ali ova statua je bila spašena od uništenja kada je izgubljena u brodolomu u antičko doba, pre nego što je bila pronađena kod rta planine Artemision, na severnom ostrvu Eubeja, koje je otkriveno 1926. godine. Prvi delovi statue pronađeni su 1928. godine, a više delova 1936. i 1937. godine kada je statua sastavljena, nakon obnove repa i tela konja. Danas se ova statua nalazi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini.

Statua Džokej sa Artemisiona je verovatno podignuta u znak sećanja na pobedu i predstavlja redak primer predstavljanja jedne antičke grčke trke konja. Možda je bogata osoba statuu posvetila bogovima u čast pobede u konjskoj trci, verovatno u jednoj konjskoj trci. Umetnik je nepoznat.

Helenistička bronzana statua Džokej sa Artemisiona je otprilike u prirodnoj veličini, duga 2,9 metara, a visoka 2,1 metara. Izlivena je u komadima, a zatim sklopljena tečnim zavarivanjem. Neki delovi nedostaju, kao što su bič i uzde kod jahača i uzde konja.

Statua Džokej sa Artemisiona prikazuje dečaka kako jaše konja koji galopira. Konj i njegov jahač su postavljeni realistički, kao da su zarobljeni dok konj izvire daleko sredinom galopa, sa svojim zadnjim nogama na zemlji i podignutim prednjim nogama. Bronza na njegovim zadnjim nogama je deblja, što ukazuje da je osnovno sredstvo statue bila potpora. Slika boginje Nike, koja drži venac sa podignutim rukama što je bio žig za trkačke konje u antičkoj Grčkoj, je ugravirana na desnoj butini konja. Konj nadmašuje svog džokeja, dečaka visokog samo 84 santimetara i koji verovatno ima oko 10 godina. Dečak jaše bez sedla, nosi sandale i kratku tuniku, a osvrće se preko levog ramena. Na osnovu fizionomije i originalne crne patinirane površine boje može se zaključiti da je iz Afrike, dok njegova frizura, međutim, koja je grčka, ukazuje na mešovito nasleđe, a odeća da je obučen kao džokej ili rob.

Činjenica da su dečak i konj pronađeni posebno podržavale su sumnje nekih arheologa da su fragmenti dve statue. Osim toga, neki istoričari ukazuju na to da proporcije dečaka i konja nisu kompatibilne. Međutim, obnovljena statua u Nacionalnom arheološkom muzeju u Atini potvrđuje ideju da su svi komadi delovi jedne celine.

Pročitano 3064 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci