Artnit

Nedelja, 10 Januar 2016 12:59

Nensi Holt - Sunčani tuneli Istaknut

Američka umetnica Nensi Holt je bila najpoznatija po svojoj velikoj skulpturi Sunčani tuneli, koja je završena 1976. godine. Ova skulptura se nalazi u velikom basenu pustinje izvan grada duhova Lucin u državi Juta u Sjedinjenim Američkim državama. Ona je proizvod interesa Nensi Holt za velike varijacije intenziteta Sunca u pustinji u odnosu na Sunce u gradu.

Nensi Holt je tražila i našla položaj koji je udaljen i prazan za postavljanje svoje skulpture Sunčani tuneli. Ona je rekla: "To je veoma pusto područje, ali je ono potpuno dostupno i može se lako posetiti, i tako čini Sunčane tunele više dostupnim nego umetnost u muzejima… Skulptura Sunčani tuneli je uvek dostupna… Na kraju, kao što će mnogi ljudi videti Sunčane tunele videli bi i mnoge radove u gradu - u muzeju u svakom slučaju."

Skulptura Sunčani tuneli se sastoji od četiri masivna betonska tunela, duga 18 m, prečnika 9 m. Oni su organizovani u otvorenoj X konfiguraciji, dugoj oko 26 m. Dugi tuneli su probijeni rupama različitih veličina, koje odgovaraju uzorku odabranih nebeskih sazvežđa, a svaki tunel reaguje drugačije na zrake Sunca koji prolaze kroz njega i usklađeni su sa izlaskom ili zalaskom Sunca, letnjom ili zimskom solsticijom.

Pročitano 2684 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 09 Avgust 2020 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Nensi Holt - Sunčani tuneli