Artnit

Četvrtak, 07 Januar 2016 16:04

Rampin konjanik Istaknut

Statua Glava konjanika, poznatija kao Rampin konjanik je remek-delo arhajske umetnosti, koja spaja atičku ozbiljnost sa bogatom tradicijom dekorativne istočne Grčke. Orginalnu mušku glavu oblikovanu oko 550. godine pre nove ere, koja je pronađena na Akropolju 1877. godine je nabavio Žorž Rampin, a poklonio muzeju Luvr u Parizu 1896. godine. Ova glava je 1936. godine spojena sa telom konjanika i fragmenata konja koji su pronađeni 1867. godine na Akropolju u jarku iskopanom za čuvanje statua koje su bile slomljene za vreme pljačkanja Atine od strane Persijanaca 480. godine pre nove ere.

Rampin konjanik ima mnoge karakteristike koje su tipične za arhaični kuros. On pleni sigurnošću kojom je vajar telo mladog čoveka smestio na sedlo konja. Napravljen je od mermera, i ima tragove crvene i crne boje.

Fizionomija Rampin konjanika je prikazana detaljno. Trouglasta struktura glave je uokvirena visokim jagodicama i šiljatom bradom, a na licu se ističu bademaste oči i blagi osmeh. Male uvijene pletenice ukrašavaju glavu. Torzo konjanika je mnogo ravniji u oblikovanju.

Identitet konjanika koji prikazuje statua Rampin konjanik je nepoznat. Izgleda kao da je heroj ili član atinske aristokratije, ako je kruna lišća koju nosi pobednička nagrada dodeljena u jednoj od Panhelenskih igara.

Pročitano 3223 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 10 Avgust 2020 10:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Rampin konjanik