Artnit

Nedelja, 27 Decembar 2015 12:15

Boboli vrtovi - Firenca Istaknut

Giardini di Boboli ili u prevodu sa italijanskog jezika Boboli vrtovi su jedan od najvećih otvorenih muzeja u Firenci. Povezani su sa palatom Piti izgrađenoj u XV veku, koju je dizajnirao Filipo Bruneleski za firentinskog trgovca Luke Pitija. Sto godina kasnije, kupila ju je porodica Mediči i pretvorila u jednu od svojih rezidencija, a zatim je na brdu Boboli kraj palate izgradila vrtove prema nacrtima arhitekte Nikola Tribolija zvanog Il Tribolo.

Boboli vrtovi su uređeni u tipičnom toskanskom stilu i predstavljaju veličanstven spoj prirode i kulture Italije. Krase ga visoke žive ograde, veoma stari hrastovi i drvoredi, kao i brojni puteljci i prolazi koje formira drveće. Veoma je zanimljiva Viottolone ili Velika avenija, koja je okružena čempresima i statuama i vodi do ribnjaka u čijem centru je fontana zvana Okean, okružena sa tri skulpture, koje predstavljaju velike reke Nil, Gang i Eufrat.

U Vrtnom amfiteatru iza palate Piti izvedena je prva napisana opera. U njegovom centru se nalazi egipatski obelisk, koji je donet iz Lukora i postavljen 1789. godine. Iznad amfiteatra, kada se krene uz brdo vidi se Neptunova fontana, koju su Firentinci zbog njegovog trozuba nazvali trpeza. Na samom vrhu brda je velika statua Blagostanje, koju je izvajao Džovani Bolonja.

Buontalentijeva pećina je živopisna i stvara iluziju prirodne pećine, utočišta za pastire. Podeljena je na tri dela i ukrašena sa izuzetnim primerima manirističkih skulptura.

Na južnom kraju vrtova nalazi se zvezdasta tvrđava Forte di Belvedere, koja je izgrađena od 1590. do 1595. godine. Na ovoj tvrđavi je spojena renesansna i vojna arhitektura.

Boboli vrtovi su bili inspiracija za mnoge evropske kraljevske vrtove, posebno Versaj.

Pročitano 4608 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 25 Maj 2016 11:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Boboli vrtovi - Firenca